Αρχική

3ο Διαδικτυακό Σεμινάριο. (Επεισοδιακή Ημικρανία)

Τελευταία προσθήκη στη σειρά ενημερωτικών σεμιναρίων, είναι το σεμινάριο για την επεισοδιακή ημικρανία.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους επιστημονικούς συνεργάτες του Συλλόγου, Κο Μιχάλη Βικελή, από την Αθήνα και τον Κο Μανώλη Δερμιτζάκη από τη Θεσσαλονίκη (αμφότεροι εξειδικευμένοι στις κεφαλαλγίες νευρολόγοι) για την πολύτιμη βοήθεια.

Το σεμινάριο είναι ευγενική χορηγία των εταιρειών Novartis και Τeva τις οποίες και ευχαριστούμε.

Το σεμινάριο μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ

  • Προβολές: 137

Αθροιστική Κεφαλαλγία

Η αθροιστική κεφαλαλγία θεωρείται το πιο επώδυνο είδος κεφαλαλγίας, αλλά και ένας από τους εντονότερους πόνους που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος. Παρά το ότι παλαιότερα θεωρείτο σπάνια, πια γνωρίζουμε αυτό δεν ισχύει, καθώς προσβάλει έναν σε κάθε περίπου 1000 ανθρώπους. Παρά την μεγάλη ένταση του πόνου, αλλά και παρά το γεγονός ότι η αθροιστική κεφαλαλγία έχει χαρακτηριστική συμπτωματολογία, δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο άνθρωποι με αθροιστική κεφαλαλγία να μην έχουν διαγνωστεί σωστά και για χρόνια να παραμένον χωρίς σωστή θεραπεία.

Ο πόνος στην αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηριστικά εντοπίζεται πάντα στην μία πλευρά του κεφαλιού (συνήθως στην ίδια, σπάνια αλλάζει πλευρά), συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο, αλλά μπορεί να επεκτείνεται προς το μέτωπο, το μάγουλο ή τον αυχένα. Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή καταρροή στο ρουθούνι από την πλευρά του πόνου ή και κοκκίνισμα του ματιού ή πτώση του βλεφάρου από την ίδια πάντα πλευρά. Όταν ο πονοκέφαλος είναι αθροιστική κεφαλαλγία, χαρακτηριστικό είναι ότι ο άνθρωπος που την έχει νιώθει πολύ έντονο ως ανυπόφορο πόνο, που κάποιοι άνθρωποι περιγράφουν ότι αισθάνονται «σαν να πρόκειται να πεταχτεί το μάτι του έξω». Επίσης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ημικρανία ή σε άλλους πονοκεφάλους που οι ασθενείς αναζητούν την κατάκλιση, ο ασθενής με αθροιστική κεφαλαλγία την ώρα της κρίσης πιθανότερα θα πηγαινοέρχεται νευρικά, μην μπορώντας να μείνει ακίνητος σε ένα σημείο.

Οι κρίσεις στην αθροιστική κεφαλαλγία έρχονται κατά περιόδους, που διάρκεια έχουν συνήθως μερικές εβδομάδες ως λίγους μήνες και στη συνέχεια χάνονται για μήνες ή και χρόνια, μέχρι να έρθει μία νέα περίοδος κρίσεων. Στην διάρκεια της περιόδου που η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ενεργή, οι κρίσεις εμφανίζονται συνήθως με συχνότητα από μία ως τρεις ή τέσσερεις κρίσεις κάθε μέρα. Η διάρκεια των κρίσεων της αθροιστικής κεφαλαλγίας στους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από 30 λεπτά ως 3 ώρες. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η κρίση εμφανίζεται ακριβώς την ίδια ώρα του 24ώρου, συχνά μέσα στον ύπνο, «σαν να έχει βάλει ξυπνητήρι».

Η θεραπεία στην αθροιστική κεφαλαλγία περιλαμβάνει κυρίως την ειδική προφυλακτική αγωγή, με την οποία επιτυγχάνουμε καταστολή της εμφάνισης κρίσεων (σταματούν να εμφανίζονται εντελώς ή τουλάχιστον αραιώνει σημαντικά η εμφάνισή τους και γίνονται πιο ήπιες). Στις περιπτώσεις που παρά την προφυλακτική αγωγή κάποιες κρίσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται, χορηγείται η καλούμενη συμπτωματική αγωγή.

(Πηγή: Αθροιστική Κεφαλαλγία, άρθρο του Δρ. Μ. Βικελή στο www.headaches.gr)

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου για τον παρόντα ιστότοπο: Δρ. Μιχάλης Βικελής και Δρ. Εμ. Δερμιτζάκης)

Περισσότερα: Αθροιστική Κεφαλαλγία

  • Προβολές: 9241

Nέο ΔΣ για το Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος

Την  Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, μετά την υπ’ αριθμ. 3/30.05.2021 «Ανακοίνωση - Πρόσκληση σε τακτική Γενική Συνέλευση» του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ & ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ», συνήλθαν τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη του προκειμένου να πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, της Ελεγκτικής Επιτροπής και των Αντιπροσώπων σε Ομοσπονδίες Συλλόγων Ασθενών, για την περίοδο 2021 – 2024, σύμφωνα με το εν ισχύ Καταστατικό του.

Περισσότερα: Nέο ΔΣ για το Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος

  • Προβολές: 70

2η Ζωντανή Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκπομπή

Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης, ο Σύλλογος διοργανώνει μια ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή με καλεσμένους τους επιστημονικούς του συμβούλους, ειδικούς σε θέματα κεφαλαλγίας, Δρ. Μιχάλη Βικελή (Αθήνα) και Δρ. Μανώλη Δερμιτζάκη (Θεσσαλονίκη).

Η θεματολογία της εκπομπής, ανάμεσα στα άλλα, θα περιλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της συμπτωματικής και προφυλακτικής θεραπείας των ημικρανιών, καθώς και το πως επηρέασε η πανδημία τη ζωή των ανθρώπων με κεφαλαλγίες (άγχος, κατάθλιψη, εμβόλια, κλπ).

Με την εκπομπή αυτή φιλοδοξούμε να δώσουμε επιστημονικά έγκυρες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουν οι ημικρανικοί ασθενείς, κυρίως αυτοί που δεν έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Για τον λόγο αυτό μπορείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις που θέλετε να απαντήσουν οι επιστημονικοί σύμβουλοι σου Συλλόγου, είτε σε σχόλιο κάτω από αυτήν την ανάρτηση, είτε με email στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η εκπομπή θα μεταδοθεί ζωντανά από τα κοινωνικά δίκτυα του Συλλόγου την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 στις 18.00.

Την εκπομπή θα συντονίζει η Ψυχολόγος του Συλλόγου μας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Σοφία Λιάπη.

Η εκπομπή είναι μια ευγενική προσφορά των εταιρειών Αbbvie και #Νοvartis.

  • Προβολές: 69
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα ασθενών με ημικρανία ή άλλες κεφαλαλγίες. Απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους (ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία ή άλλου τύπου κεφαλαλγία) και κατοικούν στην Ελληνική επικράτεια.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλαδος

Τηλέφωνο: (+30) 690 86 83 806
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διεύθυνση: Πυθέου 55, Αθήνα, 11743

© 2021 Kefalalgies.gr. All rights reserved.