Ημικρανίες και COVID-19. Ημικρανίες και εμβόλια. Τί γνωρίζουμε ως τώρα.

Γράφει ο Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

Όσοι νευρολόγοι εξειδικεύονται στις κεφαλαλγίες σίγουρα έχουν δεχτεί πλέον τηλεφωνήματα ή επισκέψεις από ασθενείς τους ότι, μετά από λοίμωξη με τον ιό της πανδημίας Ή μετά από τον εμβολιασμό τους έχουν βιώσει επιδείνωση της κεφαλαλγίας ή/και ημικρανίας τους. Οπότε θα πρέπει να δούμε πως έχουν τα δεδομένα ως τώρα.

Προκαλεί η λοίμωξη με τον ιό επιδείνωση της κεφαλαλγίας/ημικρανίας;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μια πολύ πρόσφατη έρευνα πριν από λίγες ημέρες στο JAMA Neurology σε αρχεία ασθενών που έχουν νοσήσει δείχνει ότι η «κεφαλαλγία» ήταν το πιο συχνό σύμπτωμα που ανέφεραν οι ίδιοι οι ασθενείς (self-reported). Στο σύνολο 38% το ανέφεραν, το 44% των γυναικών και το 49% των ασθενών με ηλικία μικρότερη από τα 40 έτη. Και επίσης γνωρίζουμε ότι όσοι ασθενείς είχαν από πριν μια νευρολογική πάθηση (όπως είναι η ημικρανία) ήταν πιο επιρρεπής. Αυτά λένε τα στοιχεία. Για το πόσο διαρκεί αυτή η επιδείνωση θα πρέπει να παραθέσω την προσωπική εμπειρία από τους ασθενείς μου, γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία στην διεθνή βιβλιογραφία: συνήθως είναι 1- 2 εβδομάδες, αλλά υπάρχουν και ασθενείς που αναφέρουν επιδείνωση για 1 μήνα, ίσως και λίγο περισσότερο.
.
Προκαλούν τα εμβόλια για τον ιό SARS-CoV-2 επιδείνωση της ημικρανίας;
.
Εδώ η απάντηση μπορεί πάλι να είναι εμπειρική, γιατί δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα τουλάχιστον αυτήν την στιγμή. ΓΕΝΙΚΑ ισχύει ότι ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. Έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και είναι χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Ασθενείς με ημικρανία που έχουν κάνει το εμβόλιο της Astra Zeneca αναφέρουν επιδείνωση του πόνου τις επόμενες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτή η επιδείνωση συνήθως είναι για λίγες ημέρες μέχρι 1-2 εβδομάδες. Η αντιμετώπιση της ημικρανίας μετά από το εμβόλιο μάλλον θα ήταν προτιμότερο να γίνει με τριπτάνες. Κανένας ασθενής με ημικρανία που έκανε κάποιο από τα άλλα εμβόλια δεν μου έχει αναφέρει επιδείνωση.
.
Τι κάνουμε με την προληπτική μας θεραπεία για την ημικρανία αν νοσήσουμε από τον ιό; Τί κάνουμε με την προληπτική θεραπεία μετά τον εμβολιασμό;
.
Και στις δυο περιπτώσεις: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ κανονικά τη θεραπεία μας. Έχουν καταγραφεί από τον FDA μόνο 2 (δυο) περιπτώσεις οιδήματος στο κρανίο σε ασθενής με χρόνια ημικρανία που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Moderna και έκαναν μετά από λίγες ημέρες τη θεραπεία τους με αλλαντική τοξίνη τύπου Α (BOTOX). Το οίδημα ήταν στα σημεία της έγχυσης και υποχώρησε σε λίγες ημέρες. Σε σχέση με ασθενείς που λαμβάνουν μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη της ημικρανίας, αν και υποδοχείς CGRP υπάρχουν και σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μονοκλωνικά αντισώματα ΔΕΝ επηρεάζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού και έτσι και αυτοί οι ασθενείς μπορούν να κάνουν τον εμβολιασμό τους. Απλά αν κάνουν το μονοκλωνικό αντίσωμα στο άνω άκρο, ας το κάνουν στο αντίθετο χέρι που έκαναν το εμβόλιο για εκείνο τον μήνα. Οπότε και πάλι καταλήγουμε: κάνουμε κανονικά την θεραπεία μας για τη ημικρανία μετά τον εμβολιασμό!

  • Προβολές: 3328
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα ασθενών με ημικρανία ή άλλες κεφαλαλγίες. Απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους (ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία ή άλλου τύπου κεφαλαλγία) και κατοικούν στην Ελληνική επικράτεια.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλαδος

Τηλέφωνο: (+30) 690 86 83 806
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144112 51, AΘHNA


© 2017 - 2023  Kefalalgies.gr. All rights reserved.