Παχυσαρκία και Ημικρανία

Γράφει ο Δρ. Π. Σολδάτος, Ειδικός Νευρολόγος, MD, PhD.
(Καλαμάτα Μεσσηνίας)

Για τους παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία , η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την συχνότητα και την ένταση των κρίσεων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη ερευνητών από την Ιταλία και τις ΗΠΑ τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο ΕΝDO 2019 στην Νέα Ορλεάνη και μετέπειτα στο περιοδικό Journal of the Endocrine Society (τεύχος Απριλίου – Μαΐου 2019).

Οι ερευνητές ανέτρεξαν στο PubMed και στο Google Scholar και μετά από ανάλυση 10 μελετών (με συνολικό αριθμό ασθενών 473) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του BMI (δείκτης μάζας σώματος) μπορεί να οδηγήσει σε μερική ύφεση των ημικρανικών κρίσεων.

Συγκεκριμένα , η ομάδα του Καθηγητή Claudio Pagano μελέτησε παραμέτρους όπως η ένταση και η συχνότητα των κρίσεων , η διάρκεια του πόνου και η αναπηρία που αυτός προκαλεί καθώς επίσης και τον δείκτη μάζας-σώματος και την μεταβολή αυτού και τέλος τον τρόπο που επιτεύχθηκε η απώλεια βάρους (βαριατρική χειρουργική ή δίαιτα/άσκηση).

 Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι η απώλεια βάρους (ανεξάρτητα με ποιον τρόπο αυτή επιτεύχθηκε) οδήγησε σε μείωση της συχνότητας , της έντασης και της διάρκειας την ημικρανικών κρίσεων και σε συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής ενώ χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι για τους ασθενείς που παρουσίασαν βελτίωση στις ως άνω παραμέτρους δεν φαίνεται να παίζει ρολό το αρχικό βάρος ή ο ρυθμός απώλειας των κιλών.

Ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει την πασυχαρκία με την απώλεια βάρους και την ημικρανία παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστος, πιθανολογείται όμως ότι κύριο ρόλο διαδραματίζουν αλλαγές στο επίπεδο της χρόνιας φλεγμονής , αντιποκυτοκίνες , συμπεριφορικοί και ψυχολογικοί παράγοντες καθώς επίσης και νοσήματα και καταστάσεις που συνοδεύουν την παχυσαρκία , όπως πχ η υπνική άπνοια.

Πηγή : https://academic.oup.com/jes/article/3/Supplement_1/SAT-108/5482929

  • Προβολές: 4186
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα ασθενών με ημικρανία ή άλλες κεφαλαλγίες. Απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους (ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία ή άλλου τύπου κεφαλαλγία) και κατοικούν στην Ελληνική επικράτεια.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλαδος

Τηλέφωνο: (+30) 690 86 83 806
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144112 51, AΘHNA


© 2017 - 2023  Kefalalgies.gr. All rights reserved.