Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και η ημικρανία

Γράφει ο Δρ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης MD, MSc, Νευρολόγος, Ηράκλειο Κρήτης.  Τι κρύβεται πίσω από αυτή την φανταστική ιστορία του βρετανού συγγραφέα Lewis Carrol.

Το διαχρονικό αυτό παραμύθι εξιστορεί όσα είδε η μικρή Αλίκη, στην επίσκεψη της στην χώρα των θαυμάτων. Η πτώση σε μια λαγουδότρυπα, το πέρασμα μέσα από ένα καθρέφτη, ο γάτος με τις μαγικές ικανότητες, τα ζώα που μιλούν και οι γίγαντες, είναι όλα αυτά που συνθέτουν το κόσμο της Αλίκης. Στην ταινία, οι γραμμές των τοίχων δεν είναι ευθείες αλλά κυματιστές, ενώ όταν περνάει από έναν καθρέφτη το είδωλό της είναι ανάποδο.

Περισσότερο χαρακτηριστική, βέβαια, είναι η συνεχής αυξομείωση του μεγέθους του σώματός της και η έντονη αντίθεσή του με το περιβάλλον.

Ο Lewis Carrol έγραψε αυτή την ιστορία βασισμένος σε κάποια συχνά συμπτώματα που είχε ο ίδιος. Φημολογείται πως έπασχε από έντονες και συνεχείς ημικρανίες με οπτικά συμπτώματα που επηρέαζαν τον τρόπο που αντιλαμβανόταν την πραγματικότητα, το χώρο και το χρόνο. Και εξαιτίας αυτών πιστεύεται ότι έγραψε για τη μεγέθυνση και τη σμίκρυνση της Αλίκης.


Τι είναι λοιπόν το “Σύνδρομο της Αλίκης”;
Ο όρος εισήχθη από τον βρετανό John Todd το 1955, ακολουθώντας το βιβλίο “Περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων” του Lewis Caroll. Πρόκειται για μία νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου όπου γίνεται η επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων. Το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει και διάφορες άλλες αισθήσεις, όπως, την αφή, την ακοή, καθώς και την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.
Συμπτώματα:
Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούνται, είναι:
• συχνοί πονοκέφαλοι, ναυτία και έντονη κόπωση
• διαστρέβλωση της οπτικής αντίληψης, τα αντικείμενα αλλάζουν σε μέγεθος, απόσταση και θέση. Ο πάσχοντας μπορεί να βλέπει τα αντικείμενα υπερβολικά μεγάλα, υπερβολικά μικρά ή με αλλαγμένες αναλογίες. Μερικές φορές ακόμα και το ίδιο του το σώμα φαίνεται στα μάτια του παραμορφωμένο (για παράδειγμα πολύ μακριά μέλη (μεταμορφωψία) και χάνει έτσι την αίσθηση πραγματικότητας του εαυτού του (αποπροσωποίηση).
• αλλοίωση της αντίληψης του χώρου με συνέπεια την απώλεια προσανατολισμού. Πάραλληλα η προοπτική του ατόμου αλλοιώνεται, χάνοντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα να μπορεί να διακρίνει πότε για παράδειγμα ένας διάδρομος είναι στενός ή όχι, ή πόσο απέχει από τον ίδιο ένα μικρό αντικείμενο.
• αλλοίωση της αντίληψης του χρόνου, αίσθηση ότι ο χρόνος κυλά γρηγορότερα ή βραδύτερα απ’ ότι στην πραγματικότητα.
• αλλοίωση της αντίληψης του ήχου, οι ήχοι ακούγονται σε έντονο βαθμό
• Η αίσθηση της αφής αλλοιώνεται

thumbnail Alice 2Αυτά τα παροδικά επεισόδια οπτικών ψευδαισθήσεων και διαταραχής της αντίληψης συμβαίνουν συχνά κατά της φάση της αύρας της ημικρανίας λίγο πριν την έλευση του ημικρανικού πόνου είτε άλλες φορές μετά το πέρας του ημικρανικού επεισοδίου. Το κάθε επεισόδιο μπορεί να έχει διάρκεια από δευτερόλεπτα εώς λεπτά.
Τα επεισόδια μπορεί να αρχίσουν και να τελειώσουν πολλές φορές μέσα στην ίδια ημέρα και πολλές φορές προκαλούν άγχος στους ημικρανικούς ασθενείς. Πολλές φορές ο ασθενής αναρωτιέται ποιές αισθήσεις πρέπει να εμπιστευτεί.
Το σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα Των Θαυμάτων είναι αρκετά περίπλοκο και ίσως τα συμπτώματα να φαίνονται εξωπραγματικά. Κι όμως αυτά τα συμπτώματα γίνονται πραγματικά, όταν ο εγκέφαλος, αποφασίζει να τους δώσει μορφή.
Πρόκειται πάντως για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σύνδρομο το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο σπάνια και αναμένουμε στο μέλλον περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αιτιολογία αυτού, η μελέτη του οποίου φυσικά θα οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Έως τότε η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και οι προφυλακτική θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας θα μπορούσε να περιορίσει την εμφάνιση της συμπτωματολογίας που συνδέεται άμεσα με το νευρωνικό δίκτυο του ημικρανικού εγκεφάλου.
“I must be growing small again. Alice got up and went to the table to measure herself by it, and found that, as nearly as she could guess, she was now about two feet high, and was going on shrinking rapidly” wrote Carroll."

Δρ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης MD, MSc, Eιδικός Νευρολόγος.

https://www.neurocrete.gr/el/viografiko

 

  • Προβολές: 4763
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα ασθενών με ημικρανία ή άλλες κεφαλαλγίες. Απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους (ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία ή άλλου τύπου κεφαλαλγία) και κατοικούν στην Ελληνική επικράτεια.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλαδος

Τηλέφωνο: (+30) 690 86 83 806
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144112 51, AΘHNA


© 2017 - 2023  Kefalalgies.gr. All rights reserved.